Gewaagd is het zeker. Met een handvol Nederlandse zangers en een Franse pater naar Slowakije om daar een zeer belangrijke Liturgie te vieren en zingen!
Enige toelichting is gewenst.

Pater Kohut, alom bekend in Oekraïnse gemeenschap in Noord Frankrijk,  was in 2003 op zoek naar een koor voor een zeer speciale gelegenheid. Het ging om een toer door Slowakije en Polen.
Nooit eerder werd er in Slowakije een priester gewijd volgens de Byzantijnse ritus. Naar wat ik begrepen heb boterde het vroeger niet zo tussen Tsjecho-Slowakije en de Oekraïne. Het fijne weet ik er ook niet van, maar de boodschap was duidelijk. Het moet professioneel, of het gebeurt niet.

Na hier en daar een balletje te hebben opgegooid kwam Kohut bij zijn vrienden in Nederland. De laatste paar jaar is de band weer een beetje aangetrokken, want de elektrische installatie van zijn verblijf in Frankrijk was afgekeurd, en ook het sanitair was aan vervanging toe. Maar dat terzijde…
Zijn Nederlandse vrienden houden wel van een uitdaging, dus aktie.
Ga daar maar eens over nadenken. Waar haal je een professioneel koor vandaan? Je moet uitkijken dat je niet de bestaande koren belast door daar goeie stemmen weg te halen! Hoeveel mensen heb je eigenlijk minimaal nodig. Etc. etc. Gelukkig hebben zijn Nederlandse vrienden Ad en Richard van Vliet “toevallig” behoorlijk veel ervaring met stemmen en koren. Beide zijn “bassen van Antonowycz”.
Al gauw ontstond er een lijstje met stemmen die nodig waren. Bovenaan natuurlijk de dirigent. In mijn persoonlijke beleving is er maar 1 dirigent dit een dergelijke aktie tot een succes kan brengen, en dat is Dr. M. Antonowycz. Of hij wild enthousiast was weet ik niet, maar een uitdaging vond hij het zeker, dus op zijn gepaste manier stemde hij toe.
Ondertussen was de tam tam al aan het werk gegaan, en kon de naam van dhr Antonowycz ook het circuit in. Ik meen zelf dat vanaf dat moment de tam tam wat lyrischer klonk.
Omdat je voor deze eenmalige gelegenheid  nooit een reusachtig koor op de been krijgt zonder dat dit in de papieren gaat lopen was de bedoeling e.e.a. kleinschalig te houden. Een groepje van een man of 13 moet de klus kunnen klaren. Maar dan moet je karakteristieke krachtige stemmen hebben. Enfin tam tam tam en na een paar weken was het koor(tje) een feit. Een legertje van koorleden en oud-koorleden!